Van Akkrum loopt u langs de Boarn naar Aldeboarn. De omgeving van Aldeboarn is dankzij de boeren hier een belangrijk weidevogelgebied. Na Aldeboarn loopt u langs een van de oudste ‘afsnijders’ van de rivier: de rechte Nije Boarn – ooit gemaakt om de turf snel van Gorredijk naar Aldeboarn te vervoeren. Verderop, richting Poppenhuizen en Warniahuizen volgt u de oude loop van de Boarn weer en belandt u via de Ripen bij de Nieuwe Vaart en het Polderhoofdkanaal. Allebei aangelegd om turf te vervoeren – tegenwoordig onderdeel uit van de Turfroute. Het begin van deze route is identiek aan het eind van route 5, dus kijk voor meer informatie ook daar.
Wandelknooppunten: 16 – 18 – 24 – 21 – 34 – 38 – 37 – 19 – (voor wie wil inkorten, vanaf hier direct naar 81 kan ook) – 80 – 81 – 34 – 30 – 16 – 71. Na punt 81 kunt u een mooi ommetje maken over de Polderdijk. Deze tocht voert u naar het pontje over de Nieuwe Vaart en de molen van de Ulesprong.
knooppunt 16
Play Video
knooppunt 21
over Nes en het klooster van de Duitse Orde
Play Video
van knooppunt 21 naar 29
Play Video
overde polder Bokkum
van knooppunt 29 naar 37
over Aldeboarn: ‘hoofdstad’ van het stroomdal van de Boarn
Play Video
van knooppunt 19 naar 80
Play Video
over de oude loop van de Boarn bij Poppenhuizen en Warniahuizen en boer Lieuwe Jans de Jong over weer en ontij in zijn 19e eeuwse dagboek
Warniahuizen
van knooppunt 80 naar 34
op de dijk rond de lange en korte Ripen
Tot de jaren ’30 van de 20e eeuw bestond deze polder nog uit moerasland. Het was een van de vele inpolderingen van de ‘Groote Veenpolder’.
knooppunt 34
over de molen van de Ulesprong
Play Video
knooppunt 30
het Sudergemaal
Net als de molen van de Ulesprong is ook het Sudergemaal overbodig geworden. In de zomer is het een veel bezochte galerie en het startpunt van excursies naar De Deelen. Het Sudergemaal werd in 1924 gebouwd en was één van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Via een boven en een ondergronds kanaal werd het water naar de Nieuwe Vaart (kanaal Opsterland). Samen met het ‘Noordergemaal’ bij Smalle Ee zorgde het Sudergemaal voor het waterbeheer van de Groote Veenpolder. Het Noordergemaal werd in 1979 ontmanteld. Het Sudergemaal is in 1987 buiten bedrijf gesteld en zou ook worden ontmanteld. Liefhebbers hebben dit voorkomen.
van knooppunt 30 naar 16
Op deze plek doorsnijdt het Polderhoofdkanaal, aangelegd in 1875 om turf te vervoeren van Gorredijk naar de Wijde Ee in het noorden, het Koningsdiep. Het Polderhoofdkanaal vormt onderdeel van de Turfroute.
van knooppunt 16 naar 71
openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets
De attractie van Nij Beets, het dorp dat is ontstaan als gevolg van de commerciële turfwinning, is openluchtmuseum It Damshûs. Hier leert en beleeft u alles over de geschiedenis van de vervening. Ondermeer door living history!